Pora sprawdzić parametry agrochemiczne gleby

     W okresie kiedy rośliny są w pełni wegetacji i z zadowoleniem patrzymy na efekt naszego wysiłku musimy podjąć pierwsze działania związane z przyszłymi zasiewami. Należy bezwzględnie sprawdzić odczyn i zasobność gleby szczególnie na tych stanowiskach gdzie zamierzamy siać rzepak, pszenicę, buraki i inne rośliny wrażliwe na zakwaszenie gleby. Wiedzę o właściwościach naszej gleby może zapewnić nam analiza. Aby ją wykonać należy samemu dostarczyć próbki do Okręgowej Stacji Chemiczno – Rolniczej w Rzeszowie lub skontaktować się ze specjalistą terenowym Stacji. Próby do badań należy pobrać i dostarczyć do OSChR ze stosownym wyprzedzeniem, aby po uzyskaniu wyników analiz zdążyć z ewentualnym wapnowaniem i właściwym przygotowaniem stanowiska.

publikacja: 2020-07-18

Do góry

Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. więcej informacji

W celu zapewnienia najlepszej jakości przeglądania ustawienia plików cookie w tej witrynie są ustawione na „zezwalaj na pliki cookie”. Korzystając z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikając przycisk „Akceptuję” znajdujący się pod komunikatem, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij