Choć województwo podkarpackie dysponuje „czystymi ekologicznie” glebami o stosunkowo wysokim potencjale produkcyjnym i korzystnymi warunkami klimatycznymi, rolnicy w pełni nie mogą skorzystać z tych darów natury.Problemem jest nadmierne zakwaszenie, które wpływając negatywnie na właściwości chemiczne, biologiczne i fizyczne gleby obniża wysokość i jakość uzyskiwanych plonów. Z badań Okręgowej Stacji Chemiczno – Rolniczej w Rzeszowie wykonanych w latach 2004 – 2007 wynika, że ok. 70 % użytkowanych rolniczo gleb charakteryzuje się bardzo kwaśnym i kwaśnym odczynem i wymaga niemal natychmiastowego wapnowania. Największy odsetek gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych stwierdzono na terenie powiatów : kolbuszowskiego, brzozowskiego, bieszczadzkiego i leskiego ( 80 – 100% UR ).
Graficznie stopień zakwaszenia i potrzeby wapnowania ilustrują zamieszczone poniżej mapki.